J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

astanga_2

  BUDA SZÍVÉBEN

NYITÓLAP

Akciók!

Galéria – képek

Mi a jóga?

ÓRAREND, Programok

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

YOGAWORKS – Vinyasa flow Yoga Alliance diplomával

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

ÓRATÍPUSOK:

JÓGA:

Hatha jóga

Iyengar & eszközös jóga

Jóga alaptanfolyam

Dinamikus vinyasa flow jóga

Gerinc jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Hot yoga

 

MEDITÁCIÓ:

Vipassana Meditáció

 

TORNA:

Pilates

Tai chi

Gerinctorna

KISMAMA ÓRÁK

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Kapcsolatépítés a magzattal

Szülésfelkészítő 4 órás

 

WORKSHOPOK:

Kriston Intim torna

Szemjóga

Hellinger családállítás

Arcjóga

Trance Dance

 

Magánórák

MASSZÁZS, KEZELÉSEK:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama MAURI

MA-URI

Svédmasszázs

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

Akciók

JÓGA TÁBOROK

Terembérlet

Indiai receptek

Állás

Linkek

nyuszi4

Térkép, útleírás

Impresszum

 


ASTANGA (ASHTANGA) JÓGA - Dinamikus jógagyakorlás

Ajánljuk azoknak, akiket esetleg nem köt le a hatha jóga hagyományos, lassan, elmélyülten végzett gyakorlása, és egy kissé dinamikusabb mozgásra vágynak. Várunk akkor is, ha már próbáltál más jóga fajtát, illetve ha teljesen kezdő vagy (bővebben lásd lejjebb), de bírod a gyűrődést.


 >> Órarend


Astanga (Ashtanga) jóga

Az astanga jóga a hatha jóga egy erőteljes és dinamikus fajtája, amely gyakorlójával szemben komoly követelményeket támaszt, ugyanakkor személyes fejlődése előtt hatalmas lehetőségeket tár fel. Az astanga jóga ismertsége és népszerűsége az utóbbi évtizedekben rendkívül gyorsan nőtt Nyugaton, például az Egyesült Államokban (ahol Power Yoga néven is ismerik), Angliában és Finnországban is. Gyakorlói közé tartozik Madonna, Sharon Stone, Sting, és még sokan mások. Az astanga egyik legnagyobb mestere a dél-indiai Mysore városában élő Sri K. Pattabhi Jois volt, aki még 88 évesen is aktívan tanított.

Az astanga szó szanszkrit jelentése "nyolc ág". Ez az indiai bölcs, Patanjali nyolcas rendszerére utal. Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll.  Az első sorozatot, amit gyakorolni fogunk „jóga csikitsza-nak hívják.

Minden olyan elemet tartalmaz, amely az egészséghez és a test megtisztításához szükséges. Ide tartozik a napüdvözlet (szurja namaszkára), az előrehajlások, a csavarások, hátrahajlások, az erős kiemelések, fejenállások és sok egyéb mozdulat, amely a belső tüzet táplálja. Az astanga jóga különlegessége, hogy a testtartásokat sorozatokban, ugyanabban a sorrendben kell végezned, egészen addig, amíg el nem sajátítottad őket.

A módszer szíve: A légzés, a testtartás és a tekintet. Ezt hívják triszthánamódszernek, ez a három pont az astanga jóga alapja.

A jógaászanák belülről tisztítják a testet, a csavarások, az előre- és hátrahajlások és a légzés még a legsötétebb sarkokat is eléri, hogy szó szerint felégessék a lerakódott anyagokat. Érzelmi és pszichológiai szinten, a jógapózok segítik a test minden részének tudatosítását. A nagyobb testtudat nem csak fizikai előnyökkel, hanem számos más pozitív, mentális és érzelmi hatással is jár. A gyakorlással elengedheted és megtisztíthatod a régi mentális és pszichológiai blokkokat. A gyakorlás során az ászanák elsőként a fizikai, érzelmi és energetikai testek méreganyagait égetik el, emellett megváltoztatják az elme alapbeállításait is.

A jóga arra tanítja az elmét, hogy a nehéz helyzetekben is kitartson.

Az astanga jóga minden ászanához előír egy légzést, mozdulatsort és fókuszt. Az ászanázás önmagában nem elegendő, a pózba való bemenetel és a kijövetel határozza meg a személyes gyakorlásod mélyebb értelmét. A gyakorlással elsajátítod az elengedést és az önátadást, megtanulod elfordítani a figyelmed, valamint rátalálsz a vezetődre, amely a fény és bölcsesség forrása.

 

Mit hozz magaddal?

Kényelmes ruházatot (csúszásmentes jógamatrac van). Az óra előtt lehetőleg 2-3 órával ne egyél, de ne is legyél túl éhes.

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.    Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu