Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A Beállítások módosításánál tudja a részleteket megnézni.
Menü

Kezdő vipassana meditációs online nézhető tanfolyam - előre felvett tanfolyam

Ár:
8.900 Ft
Férőhelyek (már csak): 100 db

Kezdő meditációs tanfolyam
10 alkalmas videó tanfolyam, online 1 évig visszanézhető formátumban

Hány fő?db

Leírás és Paraméterek

Dobos Andrea Beáta

Kezdő meditációs tanfolyam,
avagy a Szatipatthána vipasszaná meditáció pontosan

10 alkalmas videó tanfolyam, online 1 évig visszanézhető nézhető formátumban
Tóth Andrea Beáta, meditációs tanár vezetésével

A vásárlást követően 2-3 munkanapon belül küldjük a letöltéshez szükséges linket és visszaigazoló dokumentumot!

RÉSZVÉTELI ÉS LEMONDÁSI FELTÉTELEK

 

Nézz bele az első részbe:

 

Minden alkalom tartalmaz:

Egy óra eleji 15-20 perces meditációt, egy elméleti előadást az aktuális témával, majd óra végi újabb hosszabb meditációt. Lépésről lépésre haladunk az egyszerűbb témáktól a bonyolultabbakig.

 

A meditáció megtanítja:

 

-     a test és a tudat valódi természetének megismerését,

-     a fájdalom elengedését és kezelését,

-     érzelmek megfigyelését és átalakítását,

-     oldja a stresszt,

-     a berögzült rossz gondolat minták, szokások leépítésének módszerét,

-     hogyan tartsd a koncentrációdat a jelen pillanaton,

-     hogyan fejleszthető az intuíció,

-     öröm és testi-tudati béke állapotainak megtapasztalása,

-     a gondolatok lecsendesítésének folyamatát.

 

    Miért ideális bárkinek a letölthető meditációs tanfolyam?

    Először is, mert nem kell személyesen eljönnöd egy csoportba gyakorolni, ha messze laksz. Mert korlátlan alkalommal vissza tudod nézni / hallgatni, és jól be tudod gyakorolni a meditációkat és elsajátítani az elméleti alapokat is. Ha a meditáció közben elkalandoznál, többször is vissza tudod hallgatni. Offline is működik, ha egyszer letöltötted, nem kell hozzá internet.

 

A 10 alkalom tartalma:

 

1. Bevezetés a meditációba. Hossza: 70 perc.
Ellazulás gyakorlat és légzés megfigyelés. Bemutatjuk az ideális ülés módokat, és a meditáció alapjait. A testérzetek megfigyelése. Mi az a belátás meditáció? Működési elvei és hosszú távú hatásai.

2. A kellemetlen testérzetek és a fájdalom megfigyelése. Hossza: 73 perc

Megfigyeljük, a kellemetlen testérzetek mely testrészben figyelhetők meg, a megfigyelés hatására vándorolnak-e. Mi az a címkézés? A feljövő érzelmek és érzések címkézése.

A fájdalom kezelése az életünkben, miben segít minket, hogyan viszonyuljunk hozzá? A figyelem fókuszálása, mozdulatlan meditáció, a megmozdulás jelentősége.

3. Az elemek megfigyelése és az álló meditáció. 74 perc

Álló meditáció gyakorlása. A  alap elemek megfigyelése a testünkben, energia gyűjtés.

A 4 elem: föld, levegő, tűz, víz. A tér és idő tényező jelentősége az életünkben. Milyen változás érhető el ezek átalakításával. Miért jó az álló meditáció után gyakorolni az ülő meditációt?

4. Érzelmek átalakítása – metta (együttérzés) gyakorlat.

Együttérzés, szerető kedvesség gyakorlat.

Ebben a meditációban megtanulhatjuk a merev, rugalmatlan tudatunk lágyítását. Az érzelmek átalakításának aktív gyakorlata lehetővé teszi, hogy a vipasszana gyakorlatokban is megéljük a teljes elfogadást a kellemes, kellemetlen és semleges megfigyelési tárgyakkal kapcsolatban. A metta gyakorlat elengedhetetlen a vipasszana gyakorlatban való továbblépés szempontjából. Hatása a mindennapokban is azonnal érzékelhető. Naponta gyakoroljuk lehetőség szerint reggel és este, hogy a napunkat áthangoljuk és a nap végén megkönnyítse az alvást. Alvás zavarok esetén is jótékony a hatása.  Emberi kapcsolataink kiegyensúlyozottá válnak a rendszeres gyakorlás során.

5. A negatív érzelmek (szomorúság, harag, félelem) megfigyelése és átalakítása.

Az érzelmeink nagy hatással vannak az életünk és sorsunk teremtése szempontjából. Ezek a negatív érzelmek általában az elfojtás (testi betegségek) vagy a kiélés (dühös reakció, kiabálás) reakcióját váltják ki bennünk. Ebben a gyakorlatban megtanuljuk elengedni a negatív, fájdalmas és ártalmas érzelmi reakciókat. Azonnali stresszoldódás és fizikai nyugalom, öröm a következménye ennek az igazi  elengedésnek.

6. A vipasszana meditáció összetevői és az erkölcsi szabályok. Hossza: 72 perc

Ebben a gyakorlatban megismerjük azokat a viselkedési módokat amelyek támogatják a bölcsesség kialakulását az életünkben. Megtudjuk, hogy a gyakorlatban hogyan tudunk tudatosak lenni a gondolatainkra, beszédünkre és a cselekedeteinkre. Milyen fontos a tiszta  beszéd és hogyan érhetjük el a beszéd gyógyító erejét? Hogyan bánjunk a szexuális energiánkkal és mit jelent az ezzel való visszaélés? Test és tudat összekapcsolódik ebben a gyakorlatban.

7. Akadályozó és nehezítő tényezők a meditációban (üdvös és káros tudatállapotok)

A meditációk során találkozunk olyan tényezőkkel, gondolati folyamatokkal, késztetésekkel, amelyek megakasztják vagy akár el is tántorítanak a gyakorlástól. A kezdeti gyakorlónak a gondolatok, a fájdalom, állandó érzéki vágyakozással kell megküzdenie, majd a félelmek és a kétségek ragadnak magukkal. Lehet hogy a tompaság és tunyaság hálójába kerülünk. Ezeket tudatosítva és a gyakorlat részévé téve kioldjuk magunkat a hatásuk alól.

8. Járó meditáció módszere

Ez a gyakorlat az ülő meditáció mellett a legfontosabb tapasztalatokat és az energiát biztosítja a mindennapokhoz. A késztetéseink megfigyelése és az anyag természetének és az azt alkotó elemeknek (levegő, hő, föld, víz) a vizsgálata nagyon felerősödik. Ráláthatunk, hogy mi mozgatja a cselekedeteinket? A járó meditáció három szintjének a megismerése történik ebben a gyakorlatban.

9. A gondolatok megfigyelése. A Függő keletkezés folyamata.

A gondolatokat a meditációban általában akadálynak tekintjük és csalódottak vagyunk a megjelenésük miatt. Ebben a gyakorlatban megtanuljuk, hogyan figyelhetjük a gondolatokat személytelenül és milyen hatással vannak a testünkre. A gondolatok személytelen megfigyelése révén ki tudunk lépni a követelő reakciókból és felszabadulunk a kényszerítő jellegükből. Ez igazi felszabadulás a mindennapokban.

10. Összegzés. A Nemes Nyolcrétű Ösvény elemzése.

Ez alkalommal összegezzük az életünk átalakításához szükséges tényezőket, mind a gondolati, viselkedésbeli és tudati szempontból. Ez a nyolc tényező együtt fejlődve olyan tudati átalakulást eredményez, amellyel fizikai, érzelmi és gondolati állapotaink tisztulása folyamatosan megtörténik. Útmutatást kapunk a megfelelő foglalkozás megválasztásához is.

 

 

Az Oktatóról:

Tóth Andrea Beáta:

2000-ben alapítottuk a Buddhista Vipassana Alapítványunkat. Azóta tartunk szervezetten elvonulásokat és tanfolyamokat. A meditáció technikáját Sayadaw U Pandita burmai szerzetes kolostorában tanultam, ahol  több alkalommal heteket töltöttem. A módszer megalkotója Mahasi Sayadaw, aki az elmélet és a gyakorlat terén is újításokat vezetett be a vipasszana gyakorlatba.  

Ajánlott könyvek a témához kezdő szinten - kaphatók webáruházunkban:

 Ven. Khammai Dhammasami: Mikor ha nem most - Tudatos jelenlét könnyedén

- Sayadaw U Pandita: Még ebben az életben
- Basa Ágnes - Tóth Andrea Beáta: Buddha a porszívóban. Útmutató a házimunka meditációhoz. Scolar 2015.

A haladó tanfolyam 1. és 2. hanganyagai szintén kaphatók az oldalonkun!

A videók kizárólag online nézhetőek, internet kapcsolat szükséges hozzá.

1 évig elérhetőek.

A videókat csak saját felhasználásra lehet nézni. Publikálni és oktatásra használni szigorúan tilos.

 

Kulcsszavak, címkék:

meditáció, online meditáció, meditációs tanfolyam, buddhista meditáció, vipassana, vipasszana, vipaszana, metta, címkézés, testérzet, légzés figyelés, ülő meditáció, álló meditáció, meditáció videó, meditációs videó, youtube meditáció, buddha, buddhista

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!